Foto: TT

Man döms för jaktbrott i Vålådalen

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern som sköt en älg i Vålådalen har nu dömts för jaktbrott och ska betala dagsböter på totalt 5.000 kronor.

Mannen har berättat att han befann sig i Åre med flera jaktkamrater i oktober 2015. När de skulle åka hem till sitt hotell såg de en älg som sprang över vägen. De bestämde sig då för att stanna bilen för att titta närmare på djuret.

Ska ha skjutit av misstag

Mannen berättar att han använde sig av kikarsiktet på sitt gevär för att se älgen bättre. Eftersom han hade handskar på sig ska det ha varit krångligt att ta av siktet från geväret.

Vid tillfället var han säker på att geväret var tömt på ammunition. Men geväret var laddat och av gammal vana eller upphetsning råkade mannen komma åt avtryckaren.

Mannen förnekar brott

Mannen har i förhör erkänt omständigheterna men förnekat brott. Han anser att allt varit ett misstag och att om han visste att geväret var laddat skulle han först ha tagit ut patronerna eller säkrat geväret.

Men nu döms mannen i Östersunds tingsrätt för jaktbrott då de anser att mannen begått gärningen med uppsåt eller av grov oaktsamhet. Han ska nu betala 50 dagsböter på totalt 5.000 kronor.

Mannen kommer få tillbaka sitt gevär som togs i beslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.