Sonja Katrin Elvidotter från Skucku är en av kursdeltagarna. Här kular hon över Öjbäcken. Foto: Maria Harning, SVT

”Man känner sig stark” – Sonja Katrin lär sig kula

Publicerad

Intresset för att lära sig kula, eller kauka, är just nu väldigt stort. Kurser anordnas på många platser i landet. I helgen hölls en kurs på Öjbäcksbuan i Strömsunds kommun. I klippet ovan hör du hur kulning låter.

Traditionen att kalla på djuren genom kulning går långt tillbaka i tiden. Enligt vissa kan man spåra kulning ända tillbaka till 700-talet. Under helgen har det hållits en kurs på en fäbod utanför Hammerdal.

– Den här kursen blev fulltecknad direkt, säger Louise Kritschewsky från Lillhärdal.

Hon leder kursen som har åtta deltagare från hela landet. En av kursdeltagarna är Linnea Lindfors från Stockholm.

– Jag tycker det coolt att man kan få till så starka ljud bara med sin röst, säger hon. När man får till det så ringer det i öronen.

Kursledaren Louise Kritschewsky från Lillhärdal, instruerar Linnea Lindfors under kulningskursen i Öjbäcksbuan. Foto: Maria Harning. SVT

Kallar på kreatur

Kulning är en teknik som används under många generationer främst inom fäbodbruket. Det är en speciell teknik för att ropa på kreaturen.

Sonja Katrin Elvidotter från Skucku är en annan av deltagarna. Hon har förvisso en fäbod, men inga djur där. Men hon vill ändå lära sig tekniken.

– Man känner sig stark på något sätt, och vädligt kvinnlig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.