Anna Kahl och Ann Axelsson ser till att långtidsjuka i covid får rehabilitering

Många covidsjuka får långvariga besvär – får hjälp på Östersunds Rehabcentrum

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler som har långvariga problem efter att ha insjuknat i covid får hjälp på  Östersunds Rehabcentrum. Det handlar bland annat om hjärntrötthet, muskelsvaghet och andningsproblem.

På Rehabcentrum har man nu 13 inskrivna patienter som är mellan 49 och 76 år. De har olika besvär efter att ha drabbats av covid.

Mycket nytt att lära

– Det här en helt ny grupp patienter för oss, säger Ann  Axelsson som är läkare på Rehabcentrum. Det är spännande, men vi , ja hela världen har mycket att lära.

Patienterna  som kommer hit har legat inne på sjukhuset, bland annat i respirator eller så kommer de via en remiss från sin hälsocentral. De möts av ett speciellt covidteam med olika kompetenser.

– Vi har bestämt att det är vi sex som ska ta hand om covidpatienterna, säger Ann Axelsson.

Anna Kahl är sjukgymnast och ingår i teamet.

– Vi har inneliggande covidpatienter som kan vara väldigt trötta, säger Anna Kahl. De orkar knappt gå en liten promenad.

Hör läkaren Ann Axelsson och sjukgymnasten Anna Kahl om hur de arbetar på Rehabcentrum

Exempel på långvariga problem

Hjärntrötthet, muskelsvaghet, sömnproblem, andningsproblem, ångest, oro och talsvårigheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.