Foto: SVT

Många har reagerat mot mobbning i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Hälsningar till flickan, ifrågasättande av arbetsmiljöarbetet i skolan och en del uppgivenhet över att mobbning i skolan fortsätter att finnas år efter år. Det har kommit massor med reaktioner efter vår artikel om flickan som blev mobbad av sin klass.

Efter vår artikel om flickan som blev mobbad av sina klasskamrater på en skola i Östersunds kommun har många av er läsare och tittare reagerat kraftigt. Det har mejlats, skrivits på sociala medier och ringts hit till redaktionen. Ni vill skicka hälsningar och sympati till den drabbade flickan och hennes familj.

Så här ska det inte vara

Blev så berörd av det jag läste om tjejen .Det får bara inte hända,vi vuxna måste ta ett större ansvar ,när det gäller mobbning. Bra att du tar upp och skriver om utsatta barn och ungdomar .

Vill ge mamman och hennes dotter en VARM kram från Kvinnan i Malmö som har fått nog av all kränkning,som sker i detta land, skriver en av er i ett mejl.

Nu är det semester och alla ska vara glada, men för den här flickan börjar skolan snart om och sen kommer nästa år och nästa år. Det måste göras mer för att förhindra mobbning, för så här ska det inte vara, säger en kvinna som ringer till redaktionen.

Mer stöd behövs

Många är också kritiska mot skolpersonalen och de högre ansvariga inom kommunen.

Men vart har tryggheten, respekten och uppfostran av föräldrarna tagit vägen för barnen? Och varför ser och agerar inte lärare och rektorer inte långt tidigare? Stackars barn. Ja även mobbarna som går runt och bär på sådana där mörka, sjuka tankar, skriver en kvinna på sociala medier.

Detta om ngt är kränkande, hur kan det få fortsätta år ut o år in, skriver en man i ett mejl.

Bedrövligt då skolan är barnens och lärarnas arbetsplats, då borde det väl finnas skyddsombud som stävjar sådana oegentligheter som kränkande särbehandling, man har säkert en handlingsplan men som vanligt fungerar det endast på pappret, menar en man som skriver i sociala medier.

Stäng av mobbarna

En annan meljlskrivare vill se riktigt hårda straff för de ansvariga inom skolan: Hej! Det borde vara fängelsestraff för de som inte tar mobbning på allvar. De förstör en människas liv. Gång på gång läser vi om skolledningar som inte tar fallen på allvar.Så oerhört skamligt agerande. Det gör ont i hjärtat att tänka på tjejen som är drabbad.

Så här svarade Niklas Daoson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Östersunds kommun när vi intervjuade honom tidigare i veckan: Det är helt oacceptabelt.

Skolan borde stänga av mobbarna. Det är svårt att ändra beteende så de som kränker andra måste också få hjälp, säger en kvinna när hon ringer till redaktionen.

Det finns hjälp att få om du blir mobbad

Här är några av de sätt du kan få hjälp:

  • Prata med någon vuxen

Allra bäst är det om du kan prata med någon vuxen i din närhet som du litar på. Det kan vara en förälder, en kompis mamma, ett halvsyskons pappa, en fotbollstränare, en mormor eller en ridlärare – vem som helst som verkar kunna lyssna. Att prata med jämnåriga kan också vara bra, men det räcker ofta inte. En vuxen kan ta ansvar och hjälpa dig på ett helt annat sätt.

  • Ta hjälp av någon i skolan

I skolan finns det vuxna människor som är skyldiga att bry sig om dig. Kanske kan du prata med din lärare? Du kan också alltid vända dig till en skolsköterska, skolkurator eller skolpsykolog. De har stor erfarenhet av att hjälpa barn och ungdomar.

  • Kontakta Bris

Ring, mejla eller chatta.

Bris, Barnens Rätt i Samhället, har telefon, mejl och chatt, som sina kanaler. Där svarar Bris kuratorer  som är vana att hjälpa barn och ungdomar som har det jobbigt.

Alla som arbetar på Bris har tystnadsplikt så du behöver inte berätta vem du är. Bris betalar samtalet och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt dit.

Numret till Bris är: 116 111.

  • Kontakta Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en chatt som är öppet vardagar 18-22 samt helger 14-18.

Du hittar den här:

www.jourhavandekompis.se

  • Kontakta socialtjänsten

En del barn har det svårt i sina familjer och får inte det stöd och den hjälp de behöver av sina föräldrar. En av socialtjänstens viktigaste uppgifter är att hjälpa unga människor som har det svårt.

De kommer först och främst att lyssna på vad du har att säga. Sedan kommer de att försöka prata med dina föräldrar för att så småningom kunna hjälpa din familj att få det bättre.

Socialtjänsten finns i kommunen där du bor. Vill du veta mer om socialtjänsten eller hitta telefonnumret till soc där du bor kan du göra en sökning här.

  • Om situationen är akut – ring 112

Om det är på kvällen och det är bråttom för dig att prata med någon ska du ringa 112 och berätta vad som har hänt. Då kopplas du till någon av de SOS-centraler som finns i Sverige. Personen som svarar kommer att se till att du slussas vidare till någon som kan hjälpa dig.

  • Gör en anmälan

Du kan också göra en anmälan till Barn- och elevombudsmannen och Skolinspektionen om missförhållanden som mobbning eller kränkande behandling. Granskningarna utgår i från skollagen, läroplaner och övriga regler som gäller i verksamheten.

Källa: Barnombudsmannen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.