Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har haft svårt med kvinnor till vårt parti på grund av förtalskampanjer och sånt”, säger Ted Länsberg (SD) i Härjedalen. Hör mer om hans tankar kring partiets könsfördelning i spelaren ovan.

Många män bland Sverigedemokraternas lokala ledamöter i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Sverigedemokraterna fortsätter att öka i länet. Nu har partiet sammanlagt 35 mandat i Jämtlands läns åtta kommuner. Men det är övervägande män som representerar partiet.

Av 35 ledamöter som nu tar plats i kommunernas politiska församlingar är endast sex kvinnor.

– Jag vet inte om det har så stor betydelse. Det är ju fortfarande kompetens det sitter i, säger Ted Länsberg, sverigedemokrat i Härjedalen.

Sverigedemokraterna går framåt även i Jämtlands län. I kommunerna kommer partiet att få sammanlagt åtta nya mandat vilket innebär att SD har totalt 35 mandat.

Men av dessa 35 är den stora majoriteten män. Det framkommer när SVT tittar på de vallistor som partiet gick till val med och jämfört namnen med antal mandat partiet får.

Tre kommuner med enbart män

I tre av länets kommuner – Åre, Ragunda och Härjedalen – representeras Sverigedemokraterna enbart av män. Ted Länsberg är aktiv sverigedemokrat i Härjedalen och han tror bland annat det beror på att partiet varit utsatt för olika typer av negativa kampanjer. Att de framställts som ett sämre parti vilket gjort att kvinnor uteblivit.

Samtidigt tror han att bilden håller på att förändras vilket kan göra att fler kvinnor söker sig till partiet.

– Jag hoppas vi kan få in fler kvinnor. Vi är ju inte lika förpestade längre, säger han.

Påverkar den totala sammansättningen

Sverigedemokraternas mansdominans påverkar även i viss mån den totala sammansättningen i kommunerna. I exempelvis Härjedalens kommunfullmäktige så kommer nu 12 av 31 ledamöter vara kvinnor. Samtidigt visar vallistorna att det inte bara är Sverigedemokraterna som haft svårt att locka in kvinnor i politiken.

Rent generellt har de flesta andra partier en jämn könsfördelning, men lokalt har vissa partier haft svårt att få kvinnliga kandidater.

I Härjedalen har till exempel även Moderaterna en helt mansdominerad lista. Och i Åre bidrar Västjämtlands väl till att Åres fullmäktige tippar över till männens favör. Av Västjämtlands väls åtta ledamöter så är två kvinnor.

Härjedalen:  4 mandat varav 0 kvinnor på valsedeln

Berg: 4 mandat varav 1 kvinna

Bräcke: 4 mandat varav 1 kvinna

Krokom: 5 mandat varav 1 kvinna

Ragunda: 3 mandat varav 0 kvinnor

Strömsund: 6 mandat varav 2 kvinnor

Åre: 3 mandat varav 0 kvinnor

Östersund: 6 mandat varav 1 kvinna

Källa: Valmyndigheten samt partiets egna vallistor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Mer i ämnet