Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Thomas Andersson (C), ordförande i regionfullmäktige i Jämtland Härjedalen, befarar att hot och hat leder till att fler politiker lämnar sina uppdrag Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Många politiker har lämnat Region Jämtland Härjedalen

Publicerad

Knappt två år efter valet har redan tolv av de 55 politikerna i regionfullmäktige lämnat sina uppdrag och fler är på väg. – Det är alltid ledsamt när folk lämnar sina uppdrag, jag hade hoppats att fler skulle stanna, säger Thomas Andersson (C) som är ordförande i regionfullmäktige i Jämtland Härjedalen.

Även under förra mandatperioden var det många som lämnade sina uppdrag i regionfullmäktige men den här gången verkar det bli fler, enligt Thomas Andersson.

Han säger att kontinuiteten i det politiska arbetet rubbas när flera politiker lämnar under pågående mandatperiod. Men han sticker heller inte under stol med att det kan finnas fördelar med att nya kommer in.

– Dom kan berika det politiska arbetet, säger han.

Han blir näste att lämna

Niklas Rhodin (S) blir nästa politiker att lämna regionfullmäktige. Niklas, som även är oppositionsråd i Krokom, ska flytta till Umeå och börja plugga.

Niklas Rhodin (S)

– Det känns tråkigt att lämna regionfullmäktige, det är ett spännande uppdrag, men när jag flyttar från länet kan jag enligt reglerna inte sitta kvar, säger han. 

Flytt från länet och problem att få livspusslet att gå ihop kan vara ett par av orsakerna till att man lämnar sitt politiska uppdrag mitt under mandatperioden.

Hot och hat

Thomas Andersson, regionfullmäktiges ordförande, befarar att det politiska samtalsklimatet också kan vara en orsak.

Som politiker händer det att man utsätts för både hat och hot och det här är något som den politiska ledningen i regionen försöker hålla koll på.

Hör i klippet hur regionfullmäktiges ordförande Thomas Andersson (C) ser på det hot och hat som emellanåt riktas mot politkerna

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Visa

Regionen har bland annat huvudansvaret för länets hälso- och sjukvård och för kollektivtrafiken. Regionens högsta beslutande organ är regionfullmäktige som har 55 ledamöter. Den här mandatperioden har M, C,  L, KD och MP bildat ett minoritetsstyre. De har tillsammans 27 av 55 platserna.

Mandatfördelningen

M   8

C   11

L   2

KD   4

MP   2

S   18

V   5

SD  5

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer