Svepasken från 1600-talet skulle tas med till Antikrundans inspelning – nu är den stulen. Foto: Hede hembygdsgårdVisa alla (4)
Visa alla (4)

Mängd historiska föremål stulna från Hede hembygdsgård

Publicerad

Natten till fredagen utsattes hembygdsgården i Hede för ett inbrott. Någon har stulit historiska föremål, flera av dem värdefulla, från utställningarna i Oppigården.

Stölden upptäcktes på fredag förmiddag av Barbro Nässelqvist som är ordförande i hembygdsföreningen, och Kent Kristoffersson som är vaktmästare och kontorist på hembygdsgården. De råkade se några tyger ligga ute bakom huvudbyggnaden och upptäckte att en ruta i dörren på baksidan var krossad, medan huvuddörren var blockerad inifrån med hjälp av en stol.

Barbro Nässelqvist kan ännu inte säga exakt hur mycket som saknas men hon gissar att det är uppemot 50 föremål.

– Bland annat är det en gammal svepask från slutet av 1600-talet, mössor till hembygdsdräkten, hattar, smycken, och träkärl, säger hon.

Gammal ask skulle till Antikrundan

Svepasken från 1697 hade föreningen tänkt ta med till Antikrundans inspelning i Östersund nu på torsdag. En skulptur av en häst med timmerdoning är borta och glasmontern ligger kvar tom på golvet. Gamla vapen – mynningsladdare som inte går att skjuta med – saknas också, liksom flera textilier.

Alla föremål i gården finns inventerade. De är nästan uteslutande donationer, och hembygdsgården drivs ideellt. Kent Kristoffersson berättar att man haft öppet på fredagar och visat utställningarna, och tror att tjuvarna kan ha varit in och rekat då.

– De visste vad de skulle ta. Men det blev lite lång näsa för dem med en gammal vävd rana som möglat bort – de snodde kopian, säger han.

Fanns inga poliser

Händelsen är polisanmäld, men polisen – som kanhända haft fullt upp med gripandet av en terrormisstänkt i Östersund – skickade inte ut någon patrull.

– Nä de kom ju inte, de efterfrågade om vi hade några spår... Igår fanns det inga poliser överhuvudtaget i Härjedalen, säger Barbro Nässelqvist.

Samtidigt ska det finnas två-tre olika vittnen som sett människor som rört sig mitt i natten i området.

– Mellan tolv och ett på natten har det varit lite iakttagelser. Grannens hundar började skälla vid midnatt. Det var ett par ungdomar som blev rädda i mörkret när de hörde att det sprang någon inne på området, berättar Kent Kristoffersson.

Föreningen har också gått ut i sociala medier och bett om iakttagelser från natten, och fått stor spridning på inlägget. Bland annat har ett par intressegrupper lovat att hjälpa till att hålla utkik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer