EU-parlamentarikern Jens Nilsson (S) talar på Stortorget vid manifestationen mot Turkiets anfall mot de syriska delarna av Kurdistan. Foto: Bengt Eriksson, SVT

Manifestation i Östersund mot turkiska anfall mot kurdiskt område

Publicerad

Kurdiska föreningen ordnade på lördagen en demonstration mot den turkiska regeringen för väcka uppmärksamhet kring de militära angreppen i norra Kurdistan.

Ett 70-tal människor samlades på Stortorget i Östersund mitt på dagen för att protestera. Arrangörerna menar att den turkiska regimen försöker krossa det kurdiska HDP-paritet. Regelrätta militära anfall har satts in mot kurdiska områden.

– Vi kallades hjältar av västvärlden när vi tog striden mot IS. Då har vi väl ändå rätt att förvänta oss hjälp när vi utsätts för Turkiets aggressioner, sa en av talarna, Serhat Uzun.

Kopplingar till utsatt område

Traditionellt så finns många kurder i Jämtland eftersom det var en av de första grupperna som valde att flytta hit. Många lokala kurder har kopplingar till området Afrin, som är just det område som Turkiet nu riktat sina militära krafter emot.

Några barn under manifestationen på Stortorget. Foto: Bengt Eriksson, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer