Östersunds tingsrätt friar den far och son som åtalades för skott och slag mot tonåriga asylsökande i Strömsunds kommun. Foto: SVT

Mannen som åtalats för skjutningen mot asylsökande frias

Publicerad

Tingsrätten i Östersund friar de två män som åtalats för att ha skjutit mot och hotat en grupp unga asylsökande, samt misshandlat en av dem.

Händelsen skedde i en ort i Strömsunds kommun i slutet av juli 2016. En man i 70-års åldern åtalades för att ha skjutit mot en av sex asylsökande som kommit in på hans gård för att fotografera djur. Ingen person träffades av något skott.

Även mannens son, en 40-åring, stod åtalad misstänkt för att ha slagit en flicka i ansiktet när gruppen skulle lämna gården. Både hon och flickan som skottet skulle ha riktats nära, var under 18 år.

Uppmärksammat fall

Händelsen blev mycket uppmärksammad då polisen inte skickade någon patrull till platsen trots larm om skottlossning. Regionledningscentralen i Umeå bedömde att händelsen inte var akut, något som fick dåvarande polisområdeschefen i Jämtland, Stephen Jerand, att gå i taket.

– När vi har ärenden då skjutvapen är inblandade, och definitivt när folk är beskjutna, ska vi agera omgående, sade han till SVT Nyheter Jämtland då.

Den uteblivna utryckningen tycks nu ha fått vidare konsekvenser då åklagaren inte fick ärendet till sig i tid för att man skulle kunna samla in bevisning på platsen.

Frias på alla punkter

När nu tingsrätten i Östersund kommit med sin dom så frikänns både fadern och sonen. Rätten kan inte fastslå att något skott avlossats, eftersom åklagaren saknar teknisk bevisning.

I domen står det: ”När ärendet väl lämnades till åklagare hade det varit uppenbart meningslöst att leta efter märken i marken eller krutstänk på den misstänktes kläder”.

Detta är inget som de åtalade männen ska lida över, menar rätten.

Trovärdig historia men inga bevis

Rätten skriver vidare att målsägandenas berättelser anses vara trovärdiga och ha ett högt bevisvärde. Det finns dock vissa svagheter som gör att de inte bedöms så tillförlitliga att de åtalade kan dömas utan annan bevisning.

Därmed stod ord mot ord eftersom de åtalade hela tiden förnekat brotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Beskjutning i Strömsund

Mer i ämnet