Margareta Winberg bröt mot skatteregler

Publicerad

Svenska Spels styrelseordförande Margareta Winberg har tagit ut sitt arvodet via sitt bolag. Det har hon tjänat en hel del pengar på, men det strider mot fyra olika skatteregler.

När Margareta Winberg utsågs till styrelseordförande för Svenska Spel våren 2008 fick hon ett arvode på 25.000 kronor i månaden att lägga till statsrådspensionen på 51.000 kronor.

Det första halvåret fick hon ut arvodet personligen och det gjordes avdrag från hennes statsrådspension. Men från och med november 2008 började Margareta Winberg fakturera arvodet från sitt aktiebolag Winberg och dotter AB.

Det blev en ren vinstlott för Margareta Winberg att fakturera arvodet via sitt bolag, för på det viset undgick hon att statsrådspensionen på 51.000 kronor i månaden minskades. Dessutom betalade hon moms istället för inkomstskatt på arvodet, 25 procent istället för cirka 40 procent.

-Jag frågade Skatteverket om det gick att få arvodet som en del i det egna bolaget, och fick ja från Skatteverket.

Går tillbaka till privat arvode
Men efter att skattereglerna förtydligats stod det klart att Winbergs faktureringar strider mot fyra olika skatteregler.

-Sedan har Skatteverket ändrat sig, att det går inte. Så nu ska jag istället få det som privat arvode.

Så du skyller på Skatteverket?
-Absolut. Jag har inte på något vis försökt dölja det här.

Svenska spel har nu begärt omprövning hos Skatteverket.

På Svenska Spels ägare Finansdepartementet är man förvånad över att situationen har uppstått.

-Men det är bra att Svenska Spel och Margareta Winberg nu säkerställer att regelverket följs. Vi ser ingen anledning att ompröva Margareta Winbergs uppdrag, säger Susanne Ackum, statssekreterare på Finansdepartementet.

Anders Lindqvist
Marie Askelöf

Margareta Winberg

Visa

Margareta Winberg var jordbruksminister, arbetsmarknadsminister, jämställdhetsminister och vice statsminister med ansvar för jämställdhetsfrågor i Göran Perssons regeringar 1994-2003.

Hon lämnade regeringen för att bli ambassadör i Brasilien. Enligt Margareta Winbergs memoarer erbjöd han henne jobbet med orden ”Jadu, det finns ett vackert residens i Sydamerika”. Han ville ha henne ur regeringen.

Under sin tid som ambassadör anklagades Margareta Winberg för att betala svarta löner och strunta i brasiliansk lagstiftning. Winberg nekade till anklagelserna, men UD slog fast att konsulatet gjort fel som avlönat en praktikant med ett skattefritt stipendium.

Sedan 2008 är Margareta Winberg styrelseordförande för Svenska spel. Vd Jesper Kärrbrink lämnar då sin post. Ett år senare blir Meta Persdotter ny vd, men får sparken bara ett år senare i samband med vad Margareta Winberg kallar ”oro i bolaget”.

NE/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer