Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Margareta Winberg: ”Landet är i ett mycket svårt läge” Foto: SVT arkiv

Margareta Winberg: ”Landet är i ett mycket svårt läge”

Publicerad

Socialdemokraten Margareta Winberg har en bakgrund som jordbruksminister, arbetsmarknadsminister, jämställdhetsminister och vice statsminister. Hon har den solklart största erfarenheten här i länet när det gäller regeringsarbete och i en telefonintervju reflekterar hon över den uppkomna regeringskrisen.

– Jag kan förstå vänsterpartisternas känslor, men att de valde att plocka fram det tyngsta vapnet vi har inom svensk politik, det var mycket förvånande, säger Margareta Winberg.

Det parlamentariska läget var kärvt när januariöverenskommelsen skrevs under, och inte är det lättare nu.

– Man skulle kunna tänka sig en regering med socialdemokraterna, miljöpartiet, centern och vänsterpartiet. Åtminstone med någon eller några som stödpartier. Det skulle räcka precis, vilket förstås blir väldigt vanskligt, menar Winberg.

För att få centern att ställa upp kräver de sannolikt ytterligare eftergifter. Klarar partiet det?

– Det blir jättesvårt, men förhoppningsvis kan de här partierna enas för att inte släppa fram en högerkonservativ regering. Stefan Löfven är en förhandlare och om någon klarar det så är det han, säger Margareta Winberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Löfven fälld av riksdagen

Mer i ämnet