Resandet till Jämtlands-och Härjedalsfjällen har ökat markant i juli. Foto: Marie Selander/SVT

Markant ökning av fjällbesökare i Åre och Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av juli ökade turistströmmen till fjällen rejält och det var till Åre och härjedalsfjällen besökarna åkte. Det visar en ny analys av resandet inom landet i sommar.

Det är förra veckans resande, vecka 29, som Telia har tittat på i sin analys av svenskarnas mobilanvändning som visar hur resandet såg ut.

Resultatet visar att resandet överlag var mindre denna coronasommar jämfört med ifjol. Men i mitten av juli tycks många svenskar ha bestämt sig för att ”hemestra” och det var till jämtlandsfjällen den stora turistströmmen gick.

Så här såg reseströmmarna ut vecka 29 till Åre och Härjedalen, en markant ökning av resandet från Stockholm, Uppsala och Sundsvall. Foto: Nyhetsgrafik SVT

– Det är tydligt att det var vecka 29 som svenskarna började fjällsemestra. Det var en markant ökning av resandet till Åre och Härjedalen, säger Elin Allison, analytiker vid Telias avdelning för dataanalys.

Stor ström till Åre och Härjedalen

Resandet mellan Stockholm och Åre ökade med 34 procent och mellan Uppsala och Härjedalen med 36 procent, vecka 29 jämfört med samma vecka ifjol. Från Stockholm och Uppsala kom den största turistströmmen, men turister även från andra delar av landet ville till fjällen i mitten av juli.

Många har lockats till fjällen nu i juli, trots kyla och regn, som de här fjällvandrarna SVT mötte i vid Storulvåns fjällstation sex mil väster om Åre. Foto: Eva Danielsson/SVT

Mellan Älvdalen och Härjedalen ökade också resandet (31 procent) och mellan Sundsvall och Härjedalen (50 procent) även om det därifrån åkte färre personer än från Stockholm och Uppsala.

Färre åkte till Gotland och Österlen

Samtidigt visar analysen att resandet överlag var mindre denna julivecka jämfört med samma period ifjolsommar: resandet till stora turistmålen i södra delarna av landet, som Österlen och Gotland, lockade betydligt färre besökare än vanligt.

– När det gäller Stockholm som verkar många stanna kvar där, men samtidigt är det mer aktivitet i själva Stockholmsområdet, säger analytiker Elin Allison.

Analysen av resandet

Det är Telias avdelning för dataanalys som utfrån svenskarnas mobilanvändning kunnat utläsa hur reseströmmarna sett ut i landet. Det är inte bara Telias kunder som omfattas av analysen utan är en uppskattning av hela befolkningens resemönster, enligt Telia. Vid analysen används en statistiktjänst som utgår från mobilnätverk som ”uppräknats” för att svara mot hela befolkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.