Foto: Lena Samuelsson, SVT

Massgrav med mentalpatienter funnen i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

En hundraårig gammal massgrav med omkring 50 kroppar har upptäckts på Frösön utanför Östersund, skriver Östersunds-Posten.

I graven på Frösöns västra kyrkogård begravdes patienter från det statliga mentalsjukhuset Frösö sjukhus, som mellan 1915 och 1988 vårdade mentalpatienter från hela Norrland och vars vård på senare år blivit starkt ifrågasatt.

Fram tills nu har massgraven enbart varit ett rykte baserat på berättelser från kyrkogårdsarbetare, skriver tidningen. Patienterna, varav många avled i spanska sjukan, ska i de flesta fallen ha begravts anonymt under hösten 1918.

– Den enda anledningen till att vi kunnat upptäcka detta är att minnet har råkat leva vidare som muntlig berättelse, men samma dag en sådan slutar att berättas blir den också bortglömd för alltid. Därför är jag glad över att vi nu kan levandegöra minnet av dessa bortglömda människor, säger lokalpolitikern Joel Nordkvist (M), som ligger bakom efterforskningarna, till ÖP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.