Mästerskap i brädspel

Uppdaterad
Publicerad

I helgen möttes spelare från hela landet för att göra upp i regionala mästerskap i brädspelet X-Wing i Östersund. En turnering som lockade spelare i alla åldrar.

Det var Östersund som stod som arrangörsstad när Nothern Sweden X-Wing regional championship avgjordes på Storsjöteatern under helgen.

– Det är ju fantastiskt kul att det händer något i just sällskapsspelskretsar. Det är kul att det är  så många som är engagerade och vill sätta sig in och dyka upp långväga ifrån, säger Stefan Karlsson som var en av arrangörerna för helgens tävling.

X-Wing, ett brädspel med tydligt tema från Star wars, lockar spelare i alla åldrar. För ett ovant öga kan spelet se avancerat ut med alla figurer, kort och tärningar.

– Det är ett figur- och brädspel där man flyger rymdskepp och låtsas att man är med i Star wars. Ett lite dubbeltänk och tärningsspel, säger Kristian Grossman-Madsen.

Saga Wistman Gunneriusson, 12 år, är lite av en veteran när det kommer till spelturneringar som denna. Hon har varit med i ett flertal och garanterar att man inte behöver veta så mycket om stjärnornas krig för att lära sig att spela.

– Nej, det är inte så lika. Det svåraste är att se hur de andra ska åka, för det gör man inte, säger Saga Wistman Gunneriusson.

Att turneringen spelas just i Östersund är ingen slump. Enligt arrangörerna så finns det en växande brädspelskultur i staden.

– Det har blivit en jätteuppsving det senaste året i Östersund i och med att vi har startat en brädspelspub, säger Stefan Karlsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.