Mathias Fredriksson blir hedersdoktor vid Mittuniversitetet Foto: Knut Koivisto/SVT

Mathias Fredriksson blir hedersdoktor på Mittuniversitetet

Uppdaterad
Publicerad

I höst utses Östersundsbon och längdskidåkaren Mathias Fredriksson till hedersdoktor vid Mittuniversitetet. Han får titeln för sin roll i arbetat med att etablera idrottsforskning vid universitetet.

Fredriksson är en av fem nya hedersdoktorer. I ett pressmeddelande skriver Mittuniversitetet att Fredriksson får titeln:

”för sin roll i arbetet med att etablera praktiknära idrottsforskning inom vintersporter på Mittuniversitetet, och för sitt bidrag till att öka den vetenskapliga förståelsen av vad som fysiologiskt krävs för att kunna vara en av världens främsta skidåkare. Mathias var den viktigaste idrottaren under uppbyggnaden av Nationellt Vintersportcentrum (NVC) då han var den första skidåkaren i världseliten som använde bandträning inomhus och han har medverkat i flertalet vetenskapliga studier.”

  • Professor Luciana Duranti, University of British Columbia, Vancouver, Kanada
  • Professor Paolo Mancini, universitetet i Perugia, Italien
  • Doktor Per Simonsson, före detta skogsekolog SCA
  • Professor Martha Cleveland-Innes, Athabasca University, Kanada
  • Mathias Fredriksson, före detta elitskidåkare, Östersund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer