Foto: SVT

Mats har varit med om tidigare börskrascher

Uppdaterad
Publicerad

Han har haft som jobb att bevaka börsrörelser både i Stockholm och Dubai. Numera har Mats Wilhelmsson dragit sig tillbaka till Hemsjö i Bräcke kommun. Men han iakttar det börsras vi nu är mitt uppe i med stor förundran.

Under den så kallade svarta måndagen 1987 var Mats Wilhelmsson börshandlare på golvet. Men genom åren avancerade han om blev säkerhetschef. Som sådan skulle han bevaka olika rörelser på börsen för att till exempel avslöja om någon ägnade sig år otillbörlig påverkan på kurserna.

Förutom svarta måndagen har han på nära håll varit med under Asienkraschen 1997 och Morgan Stanley-kraschen 2008.

Coronaviruset i Jämtlands län

Ett rekordras

Under några veckor har Stockholmsbörsen nu förlorat 40 procent.

– Det är nog rekord, i alla fall under modern tid, menar Mats.

En stor skillnad är att tidigare krascher berott på ekonomiska faktorer. Den här gången handlar det om sjukdomsspridning.

– När en bubbla spricker går det ändå att uppskatta var botten finns någonstans. Den här gången styrs vi av faktorer som vi inte är vana vid. Ingen vet var botten finns den här gången, säger Mats.

Lång väg tillbaka

USA:s president Donald Trump utlovade i söndags att börsen och ekonomin kommer att studsa tillbaka till tidigare nivåer så fort vi får bukt med coronaviruset. Mats Wilhelmsson är inte så övertygad om det.

– I början kan det bli rusning. Men efter ett tag börjar man nog titta närmare på vad som gått förlorat under krisen. Själv tror jag att det blir en lång uppförsbacke, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet