Kalle Liljekvist är enhetschef på kostenheten i Krokoms kommun. Han berättar att det hänt en hel del sedan april i fjol när de började mäta matsvinnet.
– Då när vi började mäta i april så slängde vi i genomsnitt 50 gram per portion. Nu ligger vi på drygt 30 gram.
Olika åtgärder bidragit till resultatet
Ett aktivt arbete har bidragit till resultatet. Bland annat serverar de mat i mindre skålar. Men det handlar också om att skapa bra matsituationer.
– Om eleverna är stressade och snabbt vill ut på rast så äter de inte upp. Istället slänger de mat för att hinna ut.
Och där är exemplet med Kvarnbackskolan bra, menar han. Där har de skippat lunchrasterna vilket gett en lugnare miljö – men som också bidragit till minskat matsvinn.
– När eleverna sitter i lugn och ro så äter dom upp, konstaterar Kalle Liljekvist.
Minskat matsvinn även bra för ekonomin
Krokoms kommun serverar i genomsnitt 3300 portioner mat per dag. En stor majoritet, 2300 portioner, serveras ute på skolorna.
– Det motsvarar alltså ungefär 70 procent av vår totala produktion så därför tyckte vi att det var ett bra mätunderlag, säger han.
Att minska matsvinnet är givetvis en viktig miljöfråga. Men det handlar också om ekonomi, säger Kalle Liljekvist.
– Jag räknade ut att vi i kommunen slängde totalt 36 ton mat i fjol. Det motsvarar ungefär 1 miljon kronor. Så kan vi minska matsvinnet så är det även en ekonomisk vinst, säger han.