I väntan på utvisning kan gränspolisen hålla en dömd person i förvar efter avtjänat straff.

Migrationsverket beslutar om nya förvarsplatser i Norrland

Publicerad

I dag är det nordligaste av Migrationsverkets förvar i Gävle. Nu kan det bli fyra nya förvarsplatser i Östersund, Umeå, Boden och Luleå.

Regeringen gav Migrationsverket uppdraget att öppna 150 nya förvarsplatser och poängterade att ett 40-tal skulle ligga i norra Sverige då det nordligaste i dag ligger i Gävle. I januari skickade Migrationsverket därför ut förfrågan till kommunerna i Östersund, Umeå och Luleå om lediga tomtmarker.

Nu har det gett resultat och fastighetsägare har hört av sig. I Östersund och Boden handlar det om befintliga lokaler, medan det i Umeå och Luleå är obebyggd tomtmark.

Innan förvaret kan öppnas måste Migrationsverket få in uppgifter från fastighetsägarna.

– Det är för att vi ska kunna bedöma vad det kostar att antingen bygga nytt eller bygga om, samt hur lång tid processen kan ta, såsom de respektive kommunernas inställning till ett eventuellt nytt förvar, säger Torbjörn Nyberg, chef för förvaravdelningen på Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Migrationsverkets förvar

Visa
  • Migrationsverkets 357 förvarsplatser är i dag fördelade på fem orter; Åstorp, Kållered, Flen, Märsta och Gävle. Ambitionen är ytterligare cirka 150 platser i landet under året, varav alltså ett 40-tal i norra Sverige.
  • Förvaren i Märsta och Flen utökar antalet platser under 2018.
  • Ett nytt tillfälligt förvar öppnas i Ljungbyhed under våren 2018.
  • Migrationsverkets förvarsverksamhet bedrivs dygnet runt. Personer som inte har tillstånd att vistas i Sverige och ska avvisas eller utvisas kan i vissa fall tas i förvar. Förvar kan även användas om det är nödvändigt för att utreda någons rätt att vistas i landet eller om någons identitet är oklar. Beslut om att ta en person i förvar kan fattas av Migrationsverket, polisen och migrationsdomstolarna.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer