Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson om situationen för ensamkommande i Sverige. Foto: Amir Nabizadeh /TT

Ministern: De som inte uppfyller de krav som ställs ska inte stanna

Uppdaterad
Publicerad

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tycker att Sverige gjort en bra insats för de ensamkommande som kom 2015, däremot hade han velat att migrationslagstiftningen hade skärpts tidigare.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har inte möjlighet att ställa upp på någon videointervju med SVT. Vi ville prata med honom om hur situationen för ensamkommande är nu och vad regeringen har för planer framåt. Ministern lämnade däremot skriftliga svar på våra frågor.

Hur tycker du att Sverige har hanterat de ensamkommande?

Ensamkommande i Jämtlands län

Morgan Johansson: Sverige har generellt hanterat den situation som flyktingkrisen medförde på ett bra sätt. Vi har gjort en stor humanitär insats och gett skydd åt många. Många av de ensamkommande som saknade skyddsskäl gav vi dessutom en andra chans att stanna i Sverige.

Finns det något som borde ha gjorts annorlunda?

Morgan Johansson: När situationen var som mest kritisk kunde vi se hur hela samhället slöt upp och bidrog. Det handlar om allt ifrån kommuner, till organisationer och privatpersoner. Det som däremot hade kunnat hanterats annorlunda var om man redan tidigare skärpt upp migrationslagstiftningen. Då hade Sverige inte hamnat i en situation där man tog emot omkring 12 procent av alla asylsökande som kom till EU trots att vår befolkningsandel bara motsvarar omkring två procent.

Flera av de vi pratat med i vår serie tycker att hanteringen av ensamkommande är samhällsslöseri i och med att Sverige satsat på utbildning och praktik för dessa och sedan utvisas de. Vad säger du om det?

Morgan Johansson: Lagstiftningen bygger ju på att de som går i skolan, inte begår några brott och sen etablerar sig på arbetsmarknaden ju får stanna i Sverige. Den gruppen utvisas inte. De kommer sedan, som många andra, göra viktiga insatser i samhället. De kommer bidra till vår välfärd och ekonomi. De som däremot inte uppfyller de krav som ställs ska inte heller stanna.

Villkoren och förutsättningarna för ensamkommande i Sverige har förändrats under de här åren. Vad är din kommentar till det?

Morgan Johansson: Pandemin har förändrat villkoren på arbetsmarknaden. Det är därför vi nu ska göra vissa tillfälliga lättnader för den här gruppen. De kommer till exempel få ett år på sig att etablera sig på arbetsmarknaden istället för 6 månader. Förslaget bereds just nu i regeringskansliet och ska så snart som möjligt skickas ut på remiss.

Det finns ensamkommande som lämnat Sverige och begett sig till Frankrike och Tyskland med förhoppningen att få uppehållstillstånd där. Vad är din kommentar till att Sverige har en annan uppfattning om säkerheten i Afghanistan än vad Tyskland och Frankrike har?

Morgan Johansson: I Sverige är det Migrationsverket som självständig myndighet som beslutar om asylärenden. Deras beslut kan överklagas till domstol. Allmänt kan sägas Sverige har ett rättssäkert system som säkerställer att ingen person som är i behov av skydd enligt svensk rätt utvisas. Regeringen verkar inom EU för en ökad harmonisering mellan medlemsstaterna när det gäller bedömningar av asylansökningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande i Jämtlands län

Mer i ämnet