Från huvudingången har det strömmat ut studenter, berättar Kaj Söderin. Foto: Kaj SöderinVisa alla (3)
Visa alla (3)

Misstänkt beväpnad på Campus

Uppdaterad
Publicerad

En person greps efter att polisen larmades till Campusområdet i Östersund när ett vittne såg en beväpnad man röra sig omkring Mittuniversitetet.
– Den personen är nu gripen. Vi är säkra på att vi har rätt man, säger polisen Daniel Bixo.

Enligt polisen fick man larm vid 13.50-tiden om att någon sett en man gå in i en av byggnaderna på Campusområdet, och att den personen möjligen hade en pistol.

Ett 30-tal poliser, polishelikopter och hundpatruller involverades i en stor insats efter larmet. Strax efter klockan 16 kunde polisen gripa en misstänkt i ett bostadsområde i utkanten av Östersund, i nära anslutning till campus.

– Vi anträffar vi en man som stämmer väl överens på det här signalementet. Vi hittar dessutom ett vapenliknande föremål som var isärplockat. Det var ett tips som gjorde att vi kunde hitta honom, men vi hade polisresurser mycket snabbt på platsen och hjälp av helikoptern, säger polisen Daniel Bixo.

Gjorde mantelrörelse

Mannen är just nu gripen för vapenbrott och förberedelse till rån, uppger polisen, som inte vill svara på frågor om en eventuell motivbild. Insatsen på området har avslutats.

Om det verkligen var ett vapen kan polisen ännu inte bekräfta.

– Han har ett pistolliknande föremål i handen. Han gör en mantelrörelse, det ser vi självklart som besvärande. Det beteendet gör såklart att alla varningsklockor som finns ringer.

Mannen kommer nu att förhöras och polisen kommer att göra en husrannsakan.

En gripen

Flera polispatruller, däribland hundpatruller, kallades till platsen för att starta genomsökning av byggnaderna.

– Det är många byggnader att gå igenom, sa Börje Öhman vid polisens regionala ledningscentral i Umeå till SVT Nyheter Jämtland.

Campusområdet är ett gammalt nedlagt regemente, i storlek som ett stort stadskvarter, och polisen spärrade av delar av området.

Gick in med förstärkningsvapen

Polisen uppmanade alla att stanna inomhus medan området söktes igenom, och sågs gå in med förstärkningsvapen i biblioteksbyggnaden, där aktiviteten var koncentrerad.

Läs mer: ”Polisen är tungt beväpnade”

Byggnad utrymdes helt

En av universitetets byggnader, hus G, utrymdes helt. Enligt SVT:s reporter på plats befann sig runt 150 studenter utanför biblioteksbyggnaden. En av dem är Felicia som var inne i byggnaden tidigare.

– Civilklädda poliser gick runt och kollade läget, säger hon.

Berättade de vad som hänt?
– Nej, ingenting.

Sedan fick man order om att lämna byggnaden. Enligt polisen finns det ingen känd hotbild.

– De har vad jag vet inget uttalat hot, eller någon känd händelse som skulle föranleda det här, säger Börje Öhman.

Här kan du se ett längre inslag om händelsen i SVT Play.

Polisen har slagit en järnring runt Campusområdet Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer