Misstänkt skogsbrand i Sveg var naturvårdsbränning i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

SOS Alarm fick vid 18-tiden ikväll larm om en misstänkt skogsbrand vid Vallsjön några kilometer sydost om Sveg. Ett stort räddningspådrag skickades mot platsen – men de fick vända om då det stod klart att det rörde sig om en planerad naturvårdsbränning i Dalarna.

– Med tanke på att det är väldigt torrt i markerna valde vi att dra på ordentligt, sa Viktor Brandt som är inre befäl hos Räddningstjänsten Jämtland ikväll. 

Totalt sex enheter från stationerna i Sveg och Ytterhogdal larmades ut, men någon brand hittades inte.

– Nu har vi fått veta att det pågår en större naturvårdsbränning på andra sidan länsgränsen i höjd med Noppikoski och det är av allt att döma därifrån röken och lukten kommer, sa Viktor Brandt en stund senare.

Innan Räddningsenheterna från Härjedalen fick återgå skickade man upp brandflyget som kunde bekräfta att det inte var någon skogsbrand utanför Sveg.

Enligt SOS Alarm pågår den planerade naturvårdsbränningen lite sydost om sydost om Noppikoski, i Ejheden i Rättviks kommun.

Naturvårdsbränning

För att vissa djur och växter ska överleva måste det brinna då och då i naturen. Att anlägga naturvårdsbränder på ett kontrollerat sätt hjälper dessa arter.

Källa: naturvardsverket.se  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.