Stöldgodset antyder vilka som ligger bakom inbrotten. Verktyg vet man till exempel att de oftast förs ut ur landet. (Bilden är arrangerad). Foto: SVT arkiv

Misstänkt tjuv tros ha haft en kalashnikov

Publicerad

Vågen av inbrott i länet fortsätter att gäcka polisen. Den anhållne man som bland annat är misstänkt för inbrottet i en fritidsbutik i Åre, är samtidigt misstänkt för grovt vapenbrott. Polisen misstänker att han haft och sålt en kalashnikov.

Som vi tidigare berättat så tror polisen att det just nu opererat flera inbrottsligor parallellt i länet. Det rör sig förmodligen om både svenska och utländska ligor.

Den man i 30-årsåldern som greps efter en dieselslangning och som antas varit inblandad i inbrottet i Åre, är hemmahörande i länet. Han förhörs nu dessutom om grovt vapenbrott.

– Det är undersökningen av hans bil som gör att vi misstänker att han haft en kalashnikov och att han nu har sålt vapnet, säger Per Thelin hos polisen.

Han vill inte närmare gå in på vad det är för fynd som väckt de här misstankarna.

De som gjorde inbrott hos Ica i Svenstavik och då stal en större mängd snus kan också antas ha svensk anknytning. Det krävs ju ett svenskt kontaktnät för att omsätta snuset.

Samtidigt finns det även internationella inslag bland ligorna. Fyrhjulingar som nyligen stulits i Härjedalen återfanns exempelvis i Polen.

Förutom en hel hop med fyrhjulingar och dessutom verktyg av mer professionell karaktär, vet polisen erfarenhetsmässigt att de främst förs utomlands.

Men frågan är ändå vad det innebär om tjuvarna nu åker omkring med maskingevär?

– Vi bedömer inte att det här innebär någon ökad risk för privatpersoner i samband med inbrotten. Vår erfarenhet är att tjuvarna flyr direkt när de blivit upptäckta, säger Thelin.

Han tillägger att polisen efter senaste dygnets publiceringar fått många tips.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer