Minusgrader mitt i sommaren uppmättes i, bland annat, Börtnan i Bergs kommun. Foto: Claudio Bresciani och Johan Nilsson/ TT

Mitt i rekordvärmen – minusgrader i Börtnan

Publicerad

Samtidigt som ny rekordvärme är på väg in över landet så sjönk temperaturen rejält inatt, ända ner till minusgrader, i länet. Kallast var det i Börtnan i Bergs kommun där det uppmättes en minusgrad.

Men även på andra håll i länet sjönk temperaturen till under nollstrecket. Det rapporterar SMHI. I Storlien-Storvallen i Åre kommun uppmättes – 0.4 grader. Och i Ljusnedal i Härjedalens kommun uppmättes  – 0.2 grader.

Särskilt varmt var det inte heller i Sveg där temperaturen nådde precis till plustemperatur, nämligen 0,2 grader.

Låga temperaturer uppmättes även på andra platser i landet, men det var bara i Jämtlands län som det uppmättes minusgrader, enligt SMHI.

Minusgrader i juli

Men det var faktiskt inte första gången det uppmättes minusgrader i landet i sommar som man kanske skulle kunna tro.

– Nej det var lite kallt även i början av juli, när det uppmättes minus en grad i Börtnan även då, och minus 1,9 i Latnivaara, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Dessa temperaturer uppmättes alltså 1 juli, men även 8 juli sjönk temperaturen till minus vid mätstationen Dravagen, några mil väster om Sveg.

Ny rekordvärme på väg

Men nu kommer ännu en våg av rekordvärme in över landet från Sydeuropa.

– Vi hade en kall morgon lokalt, men under tisdagen får vi lite sydligare vindar och den kommer att föra med sig värme från södra Europa. Varmast blir det under onsdagen och värmen kommer att sprida sig över hela landet. Varmast blir det i sydligare delarna av Sverige med temperaturer upp till 30 grader, men även i Jämtlands län kommer det bli runt 20-25 grader varmt, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer