Foto: SVT

Så ska mjölken bli klimatsmartare – bonden Håkan räknar på allt

Uppdaterad
Publicerad

Mjölkproduktionens miljöpåverkan har under en tid varit ett omdebatterat ämne. Idag startar Arla ett klimatberäknings- och åtgärdsprogram i Europa som ska sänka miljöbelastningen. Bland de första är mjölkbonden Håkan Nilsson i Ås.

Arla har nära 10 000 mjölkbönder i 7 europeiska länder. De erbjuds nu att få en klimatberäkning av hur mycket växthusgaser varje kilo mjölk producerar. Därefter tar en rådgivare fram en åtgärdsplan för varje enskild gård.

Bönderna som väljer att delta får dessutom något högre ersättning för mjölken.

Målet: Klimatneutral produktion 2045

Bakgrunden till projektet är att Arla har en ny målsättning om att minska det sammanlagda utsläppet med 30 procent per kilo mjölk fram till 2030 och att arbeta mot en helt klimatneutral produktion i Sverige år 2045.

En av gårdarna som deltar i programmet ligger i Ås i Krokoms kommun. Där driver Håkan Nilsson jordbruk med ett 60-tal kossor.

– När man får reda på hur det fungerar är nog merparten positivt inställda, säger han om programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.