Genrebild. Foto: TT

Elev utsattes för mobbning – med lärare närvarande

Uppdaterad
Publicerad

Trots upprepade trakasserier och misshandel på en skola i Jämtland så tar inte rektor eller kommun tag i problemet tillräckligt. Det menar en förälder som anmäler skolan till Skolinspektionen. Även Diskrimineringsombudsmannen har inlett en granskning.

I anmälan beskriver föräldrarna ett tiotal tillfällen då deras barn utsatts för våld och muntliga kränkningar.

En situation inträffade under en övning i klassrummet, med minst tre pedagoger närvarande. Under leken ska det utsatta barnet ha ramlat till golvet. Då går ett barn fram och stampar på hen, med stor kraft. Blåmärkena och smärtan sitter i flera dagar efteråt.

Andra dagar kan trakasserierna handla om att barnet jagas, knuffas, sparkas och trakasseras muntligt.

Trots upprepade tillfällen då barnet blivit attackerat och kränkt har inte skolan gjort någon dokumentation menar föräldrarna, som inte heller tycker skolan gjort tillräckligt för att få slut på trakasserierna.

Kräver svar från kommunen

Enligt skollagen har huvudmannen, alltså kommunen, ett ansvar att skyndsamt utreda och vidta åtgärder för att förhindra kränkningar.

Föräldrarna menar att både skolan och kommunen brustit i sitt ansvar, både när det gäller att förebygga våldet och trakasserierna och att förhindra att det får fortsätta.

DO vill att kommunen svarar på vad de känt till, hur de har förebyggt trakasserierna och vad de gjort för att förhindra att det fortsätter senast 26 januari.

Det finns hjälp att få om du blir mobbad

Här är några av de sätt du kan få hjälp:

  • Prata med någon vuxen

Allra bäst är det om du kan prata med någon vuxen i din närhet som du litar på. Det kan vara en förälder, en kompis mamma, ett halvsyskons pappa, en fotbollstränare, en mormor eller en ridlärare – vem som helst som verkar kunna lyssna. Att prata med jämnåriga kan också vara bra, men det räcker ofta inte. En vuxen kan ta ansvar och hjälpa dig på ett helt annat sätt.

  • Kontakta Bris

Ring, mejla eller chatta.

Bris, Barnens Rätt i Samhället, har telefon, mejl och chatt, som sina kanaler. Där svarar Bris kuratorer  som är vana att hjälpa barn och ungdomar som har det jobbigt.

Alla som arbetar på Bris har tystnadsplikt så du behöver inte berätta vem du är. Bris betalar samtalet och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt dit.

Numret till Bris är: 116 111.

  • Kontakta Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en chatt som är öppet vardagar 18-22 samt helger 14-18.

Du hittar den här:

www.jourhavandekompis.se

  • Ta hjälp av någon i skolan

I skolan finns det vuxna människor som är skyldiga att bry sig om dig. Kanske kan du prata med din lärare? Du kan också alltid vända dig till en skolsköterska, skolkurator eller skolpsykolog. De har stor erfarenhet av att hjälpa barn och ungdomar.

  • Kontakta socialtjänsten

En del barn har det svårt i sina familjer och får inte det stöd och den hjälp de behöver av sina föräldrar. En av socialtjänstens viktigaste uppgifter är att hjälpa unga människor som har det svårt.

De kommer först och främst att lyssna på vad du har att säga. Sedan kommer de att försöka prata med dina föräldrar för att så småningom kunna hjälpa din familj att få det bättre.

Socialtjänsten finns i kommunen där du bor. Vill du veta mer om socialtjänsten eller hitta telefonnumret till soc där du bor kan du göra en sökning här.

  • Om situationen är akut – ring 112

Om det är på kvällen och det är bråttom för dig att prata med någon ska du ringa 112 och berätta vad som har hänt. Då kopplas du till någon av de SOS-centraler som finns i Sverige. Personen som svarar kommer att se till att du slussas vidare till någon som kan hjälpa dig.

  • Gör en anmälan

Du kan också göra en anmälan till Barn- och elevombudsmannen och Skolinspektionen om missförhållanden som mobbning eller kränkande behandling. Granskningarna utgår i från skollagen, läroplaner och övriga regler som gäller i verksamheten.

Källa: Barnombudsmannen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.