Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mohammad Zaki och Abdul Kadir får stanna i Sverige så länge de går i gymnasieskolan. Foto: SVT

Asylsökande Mohammad: ”Jag hoppas vi klarar det”

Uppdaterad
Publicerad

Mohammad Zaki och Abdul Kadir får stanna i Sverige så länge de går i gymnasieskolan. Enda chansen att få stanna är ett fast arbete inom byggbranschen inom sex månader.

Abdul Kadir hämtar en borrmaskin och berättar att han tar bussen från Stugun varje morgon till utbildningen till snickare. En bit bort tränar Mohammad Zaki på att sätta kakel. De tycker utbildningen är jättebra, men de känner stor oro för vad som ska hända när utbildningen är klar. De är väl medvetna om att de måste ha ett fast jobb för att få stanna.

”Det kommer ta längre tid för oss”

– Sex månader är för kort tid, säger Mohammad. Det blir svårt. Kanske kan det gå om jag är artig och snabb när jag praktiserar på ett företag.

– Svenskar som är här kan språket och har kontakter, säger Abdul. Det kommer att ta längre tid för oss.

Abdul och Mohammad har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. De är kvar i landet tack vare gymnasielagen som började gälla första juli 2018. De som ansökte om asyl senast den 24 november 2015 kunde få ett tillfälligt uppehållstillstånd för att gå klart sin gymnasieutbildning.

”Försöker styra över dem till yrkesutbildningar”

Det har dock varit mycket svårt för många av de unga nyanlända att klara de högskoleförberedande programmen.

– De har för kort tid på sig för att klara svenskan på den nivå som krävs, säger språkstödjaren inom Jämtlands gymnasieförbund, Annelie Holmberg Englund. Vi försöker att styra över dem till yrkesutbildningar som till exempel målare, snickare och undersköterska.

Lyckas ungdomarna få ett fast jobb inom sex månader och kan visa att de kan försörja sig själva kan de ansöka om arbetstillstånd.

Jobbat fler år på byggen

Annelie Holmberg Englund påpekar att både Mohammad och Abdul är motiverade och har låg frånvaro.

– De kanske inte kan så bra svenska, men många är duktiga med det praktiska. De har jobbat flera år på byggen i sina hemländer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer