”Jag hörde ett hjärtskärande skrik från gräsmatta och där låg hon, liten som ett smörpaket”, det säger Linn Lund i Ytterån. Foto: SVT

Tama rådjuret Krakel trivs i Ytterån

Publicerad

Rådjuret Krakel var bara en liten tuss när hon hittades i Ytterån, i Krokoms kommun, i somras. Fyndet blev starten på en ovanlig vänskap.

Linn Lund från Ytterån i Jämtland hittade det lilla nyfödda rådjuret pipandes på tomten i somras.

– Jag kunde bara inte avliva henne utan bestämde mig för att hjälpa henne, säger Linn Lund.

Hunden Molly och rådjuret Krakel hänger ofta tillsammans. Här ligger de och vilar. Foto: Privat

Bästa kompis med grannens hund

Några gårdar bort från Linn Lund bor Dag och Pernilla Nilsson. Deras hund Molly blev bästa kompis med Krakel, vilket gjort att rådjuret valt att stanna kvar i krokarna. Krakel kommer och knackar på och piper utanför dörren varje dag. Hon går in och ut hemma hos familjen precis som hon vill. På nätterna är hon ute.

– Vi har kommit överens om att hon ska tillbaka ut i naturen. Nu har hon växt till sig och börjat knyta an till de vilda rådjuren här i området, så det känns jättebra, säger Dag Nilsson.

Möt det tama rådjuret Krakel från Ytterån i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.