Vite för toalettproblem på SJ-tåg. Foto: SVt

Fler avgångar under högsäsong

Uppdaterad
Publicerad

I måndags hade företrädare för regionen ett möte med SJ:s chefer – och några positiva svar fick de med sig.

För dålig lönsamhet i nattrafiken har gjort att SJ dragit in den reguljära nattrafiken till och från Jämtland. Protesterna har varit massiva från alla håll och kanter i Jämtland men utan resultat.

Lovar fler avgångar

Flera möten mellan regionens företrädare och SJ har hållits och så även under Måndagen. I ett brev som regionen skickat SJ inför mötet gav man förslag på flera åtgärder för att förbättra tågtrafiken till och från länet. Bland annat att högsäsongen är längre än 100 dagar och att då köra mer kontinuerligt och att under lågsäsong enbart köra till Östersund och slopa lördagsavgångarna helt.

Nattågen

– SJ har idag lovat att utöka nattågstrafiken under högsäsongen så det känns som en framgång, säger Robert Uitto (S), regionråd.

Men Lars B Johansson som är en drivande kraft i frågan och som fick vara med på mötet är fortsatt kritisk.

– Det är bra att SJ insett sitt misstag att dra ned så mycket på högsäsongen men det här hjälper ju inte alla de som jobbpendlar, säger Lars B Johansson.

Arbetsgrupper tillsätts

På mötet så tog man beslut att starta sex arbetsgrupper med olika aktörer bland annat SJ, regionen och näringslivet för att diskutera fram hur mycket nattågstrafiken ska utökas med och hur man vidare kan utveckla tågtrafiken till och från länet.

Arbetet ska pågå fram till juni då man åter igen ska träffas och se vad de olika arbetsgrupperna kommit fram till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet