Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Myskoxen Brutus flyttade ihop med kon Neassa och hennes kalv i helgen. Första mötet på Myskoxcentrum i Härjedalen blev lite trevande. Foto: Myskoxcentrum i Härjedalen/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Myskoxen Brutus har fått sällskap: ”Hoppas på ny kalv”

Uppdaterad
Publicerad

Myskoxen Brutus är inte längre ensam i sitt hägn på Myskoxcentrum i Härjedalen. I helgen fick han sällskap av myskoxkon Neassa och hennes kalv efter sex veckor i karantän. Nu hoppas guiderna på en ny kalv med Brutus som pappa.

– Vi hoppas att det ska bli en ny kalv under nästa år. I det fria så blir det i regel en ny kalv vartannat år, men i hägn så kan det komma en kalv varje år, säger Hielke Chaudron, djurvårdare och guide på Myskoxcentrum.

I augusti sövdes Brutus och flyttades till Myskoxcentrum i Tännäs. Detta efter att han vandrat omkring i Bergs kommun och hälsat på i trädgårdar och hagar under det senaste året, något som gjort att de boende i området har känt sig otrygga.

Före mötet med Neassa och hennes kalv hade Brutus troligen inte träffat nån annan myskoxe sedan 2018.

Går i eget hägn

– Neassa boxade lite på Brutus när hon först kom in i hägnet. Han var avvaktande men boxade sen tillbaka. Sen höll dom avstånd en stund, men nu går de runt tillsammans, säger Hielke Chaudron.

Brutus och Neassa kommer att vistas i ett eget hägn som inte är tillgängligt för allmänheten under de kommande månaderna. Planen är att Brutus ska få flytta ihop med den övriga flocken under slutet av februari eller början av mars 2022.

– Vi tar det lugnt och försiktigt med Brutus så det inte blir för mycket stress med för många människor eller djur så här i början, säger Hielke Chaudron. 

I videon ovan kan du se hur det första mötet mellan Brutus, Neassa och hennes kalv såg ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer