Följ med in på den nya infektionskliniken i Åre. Foto: SVT, TT

När benbrotten blandas med covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Givetvis är skidsäsongen den mest belastade tiden för hälsocentralen. Men den här vintern räcker det inte med att lappa ihop benbrott och sönderslitna ledband. Det gäller även att se till så att inte covidsmittan tar över mottagningen.

Åre låg först ut när pandemin nådde länet och de första fallen kunde möjligen kopplas till de World cup-tävlingar som planerades i byn. Och snabbt fick man också sätta upp en mindre och tillfällig infektionsavdelning.

Men till den här skidsäsongen får man en större och permanent infektionsavdelning.

Coronaviruset i Jämtlands län

– Nu kan vi hålla misstänkta covidfall separerade och de får till exempel en separat väg till röntgen, förklarar Erika Sundberg, sjuksköterska vid Åre hälsocentral.

– Vi kan ju få in till exempel ett benbrott där patienten samtidigt uppvisar förkylningssymptom.

Smittskyddsläkarna ser än så länge ingen anledning att blåsa av den annalkande skidsäsongen och man känner sig trygg med den planering som ligger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet