Foto: SVT

När klimatet leder till konflikter

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna pågår en konferens på Frösön där temat är de ekonomiska konsekvenserna av klimatkrisen. Ett anförande hölls av toppdiplomaten Jan Eliasson.

När klimatet förändras så leder torka och översvämningar till konkreta ekonomiska förluster. Men i förlängningen uppstår också konflikter när läget i olika områden blir pressat.

Om just den delen kan Jan Eliasson en hel del.

– Klimatet har betydelse för konflikterna. Det ser vi under torkan i Afrika. Och när folk måste flytta på sig så blir det migrationsvågor, säger Jan Eliasson.

Det som kan förundra är den laddning och polarisering som klimatdebatten rört upp.

– För mig är det en gåta att klimatfrågan kan bli så laddad. Jordens fortlevnad och välmående borde borde väl vara det enklaste sak att enas kring, konstaterar Eliasson.

Samtidigt har Greta Thunberg satt igång sådana krafter att hon angrips av både Donald Trump och Vladimir Putin. Och å andra sidan finns det de som vill att Greta ska få Nobels fredspris.

– Jag skulle säga att Greta Thunberg är favorit för att få Fredspriset, menar Eliasson.

Fakta: Jan Eliasson

  • Jan Eliasson, född 1940, är en svensk diplomat och politiker.
  • Han har varit ordförande i FN:s generalförsamling 2005-2006
  • Han var Sveriges utrikesminister april – oktober 2006
  • Eliasson har varit vice generalsekreterare för FN 2012-2016

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.