Provtagningskapaciteten ökar med 200 personer om dagen. Foto: SVT

Nästa vecka kan ännu fler coronatesta sig i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Från och med på måndag kan ännu fler coronatesta sig i regionens provtagningsbussar. Totalt i länet ökas kapaciteten med drygt 200 tester per dag.

Anledningen till att man nu kan provta ännu fler personer varje dag är att man lyckats bemanna bussarna med fler anställda.

– Det har vi nu fått till, och laboratoriet som analyserar proverna har gett klartecken om att de kan ta emot fler prover, säger Sara Nilsson, presstalesperson på Region Jämtland Härjedalen.

I dagsläget kan 570 personer provtas per dag, men från och med på måndag kan 780 personer testas dagligen.

För regionen är det välkommet eftersom det idag är ett par dagars väntetid för att få provta sig, huvudsakligen i Östersund och Järpen.

– Under sommaren var trycket inte så hårt, så vi har klarat oss med kapaciteten. Men nu när skola och arbete dragit igång ser vi att allt fler vill testa sig.

Trasig analysmaskin

Samtidigt gick regionens egen maskin för att analysera coronaprover sönder under helgen. Proverna som kommer från bussarna analyseras dock inte i den nu trasiga maskinen. Den används huvudsakligen för inneliggande patienter och vårdpersonal.

Under onsdagen har dock regionen hittat en lösning på detta genom att skicka dessa prover till Sundsvall.

– Det kommer innebära ett par dagars fördröjning innan man får provsvar. Men vi kan fortfarande analysera en vis del själva, säger Kerstin Silver, laboratoriechef på Region Jämtland Härjedalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer