I klippet berättar Maria Söderkvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, mer om hur regionen ligger till med antikroppstestningen. Foto: SVT

Nästan fem procent av testade länsborna har antikroppar

Uppdaterad
Publicerad

Av de runt 6000 länsbor som hittills testats för antikroppar har mellan 4,6 till 4,7 procent testat positivt. Och nu ska snart ytterligare 50 000 personer testas.

– Förekomsten av antikroppar ger oss en bild över samhällsspridningen. Så det är meningsfullt att provta, säger Maria Söderkvist, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Jämtland Härjedalen.

Hittills är det främst anställda inom regionen som testats för antikroppar. Det är än så länge oklart när antikroppstestningen för allmänheten startar, men beskedet från regionen är att det ska ske så snart som möjligt. En extern leverantör kommer att analysera testerna och upphandlingen inleds den här veckan.

I klippet berättar Maria Söderkvist mer om hur regionen ligger till med antikroppstestningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet