Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att övningen bidrar till att Sverige får en ökad militär förmåga. Foto: SVT

Sverige ska rädda Norge i stor Natoövning

Uppdaterad
Publicerad

Norge har hamnat under militärt anfall och då rycker Sverige ut till försvar. Det är förutsättningen för den Natoövning som inleds 28 oktober.

Cirka 45 000 soldater ingår i Natoövningen ”Trident Jucture 18”. Det här rör sig om den största övningen som Nato gör sedan Sovjetunionens sammanbrott.

Sverige är ju officiell partner till Nato och ställer nu upp med drygt 2 000 soldater. De hämtas ur skilda försvarsgrenar och exempelvis ingår både Gripen-plan och korvettfartyg.

Mobilisering sker från samtliga medlemsstater och de tågar i dagarna mot norska Tröndelag där det fiktiva kriget ska pågå.

Trupper genom länet

Sverige kommer att bli ett transitland och särskilt i södra Sverige kommer kolonnerna att rulla tätt.

För länets del kan vi konstatera att 2 500 militärfordon ska passera genom Härjedalen under ett par dagar. Det för sig främst om finska krigare, som kommer norrifrån. Även några tyska förband passerar genom länet, men det kommer söder ifrån.

Prislappen 150 miljoner kronor

För Sveriges del kommer övningen att kosta 150 miljoner.

– Det råder stor politisk enighet om att vi ska vara med och de pengar vi investerar i övningar får vi igen i form av ökad styrka, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.