Foto: Privat bild

Naturbevakarna slår larm: ”Det är kaos här i Stekenjokk”

Uppdaterad
Publicerad

Anstormningen av turister till Vildmarksvägen i Stekenjokk har varit enorm och nu slår länsstyrelsens naturbevakare larm. Läget är kaotiskt. När turister vill ta selfies med renkalvar skapas allvarliga störningar för rennäringen. Det har förekommit att renkalvar fått avlivas efter att ha skiljts från sina vajor. Renkalvar har också hittats drunknade till följd av stark stress.

– Det är säkert fem gånger så mycket turister som i vanliga fall och det är kaos här, jag har aldrig varit med om något liknande, säger naturbevakare Håkan Berglund vid länsstyrelsen i Jämtland.

Det handlar om en stor turistström som lockas till fjällområdet kring Stekenjokk efter bilder från den så kallade Vildmarksvägen, ett område på gränsen mellan Jämtlands och Västerbottens län, där flera samebyar har sina renbetesmarker. Just nu när kalvarna är små är renarna extra känsliga för störningar och klarar sig inte utan vajor.

Selfies skapar kaos

Över Vildmarksvägen går en flyttled för renarna och det är när renarna ska passera vägen som kaos uppstår, då strömmen av bilar och husbilar blockerar möjligheten till övergång.

Både naturbevakare Håkan Berglund och hans kollega Jan-Erik Jonsson, naturbevakare vid länsstyrelsen i Västerbotten vittnar om en situation de aldrig skådat tidigare. De berättar hur de den senaste tiden sett hur turister skapar allvarliga störningar genom att komma för nära renarna och stressa dem. Turister närmar sig med bil, till fots och cykel för att ta en selfies med renarna.

Renkalvar har avlivats

– En dag stod det 50 husbilar på rad som stannat för att titta på renar, samtidigt kom flera hundra renar som skulle över vägen, men husbilarna blockerade vägen helt. Det var helt kaotiskt. Renkalvar skiljdes från sina vajor och i vissa fall fick kalvar (som inte hittade tillbaka till sin vaja) avlivas, säger Håkan Berglund.

Håkan Berglund berättar också han sett bilar köra upp på bron över Saxån trots att det varit renar på väg över bron. Renarna stressades så mycket att de försökte fly genom att hoppa över räcket och ner i vattnet.

Renar har drunknat

Renkalvar har hittats drunknade. Troligen beror det på att de stressats kraftigt. Men i år är det också ovanligt mycket snö, vilket gör vattendragen svårare att passera än vanligt.

– Många turister tar ingen hänsyn, och säger man till så lyssnar de inte och en del blir otrevliga, säger Håkan Berglund.

Oddasat var först att berätta om de allvarliga störningar på rennäringen. När SVT Jämtland är på plats har en stor renhjord passerat kvällen innan och fortsatt vidare, så några renar syns inte under de timmar SVT:s team är där. Däremot är mängden turister mycket stor.

Mer om det i kommande artiklar under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer