• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Frågan om skydd av fjällnära skog har diskuterats i 40 år. Nu ser fjällskogspaketet inte att gå igenom och nu kommer konflikten att fortsätta”, säger Ulf von Sydow vid Naturskyddsföreningen om det kommande riksdagsbeslutet om skogen. Foto: Marie Selander, SVT.

Naturskyddsföreningen kritisk till slopat fjällskogspaket: ”Oerhört sorgligt och oansvarigt”

Uppdaterad
Publicerad

Allt tyder på att det planerade paketet för att skydda värdefull fjällnära skog inte kommer att gå igenom när riksdagen nu ska fatta beslut om regeringens skogsproposition. Det befarar Naturskyddsföreningen som är starkt kritisk.

– Det är oerhört sorgligt och oansvarigt av de partier som förnekar den här möjligheten att lösa ut en så gammal naturvårdsfråga, följden kommer att bli att konflikten fortsätter, säger Ulf von Sydow vid Naturskyddsföreningen.

Skogspropositionen var en del av det numera upphävda januariavtalet och grundtanken är att stärka äganderätt för markägare och skapa mer flexibla former för skydd av skog, exempelvis genom att erbjuda skogsägare ersättningsmark vid skydd av skog.

Frivillighet ska vara grunden vid skydd av skog, betonades i propositionen.

Fördelar med frivillighet

Det är något som även Naturskyddsföreningen ser fördelar med.

– Grunden är att man är sams med markägarna och finner en bra lösning tillsammans. Tittar man på utfall av enkäter som Skogsstyrelsen har gjort är de allra flesta markägare nöjda med överenskommelser med länsstyrelsen om reservat. Jag tycker att det har fungerat bra hittillls och jag är inte så orolig för framtiden heller, säger Ulf von Sydow.

Kritik mot uteblivet fjällskogsskydd

Däremot finns oro för att det så kallade fjällskogspaketet inte går igenom. Den slutsatsen kan dras utifrån de motioner och yrkanden som kommit gällande skogspropositionen, konstaterar Naturskyddsföreningens talesperson, Ulf von Sydow, när det gäller skogsfrågor.

Han menar att det är oansvarigt att inte lösa den konflikt som finns om skyddet av fjällskogen, som är ett av Europas största sammanhängade vildmarksområden som är till stora delar orört och som har ett mycket högt skyddsvärde.

– Det här är en fråga som diskuterats i 40 år. Följden kommer att bli att konflikten nu fortsätter. Det är inte ansvarigt att hugga ner 150 år gamla skogar, säger von Sydow.

Signaler om att fjällskogspaketet skulle gå om intet kom redan i höstas.

När den borgerliga budgeten klubbades igenom i riksdagen försvann två miljarder som regeringen hade tänkt avsätta till fjällskogsskyddet.

Nu har skogspropositionen behandlats av miljö-och jordbruksutskottet och på torsdag kommer den att debatteras i riksdagen och därefter fattas beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.