• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Nasistiska organisationen Nordisk motståndsrörelse ökar sina aktiviter i Jämtlands län. Foto: Tommy Söderström/TT

Nazistorganisation ökar sin närvaro i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har kraftigt ökat sina aktiviteter i Jämtland visar en kartläggning som stiftelsen Expo har gjort.

Det är främst i Östersunds kommun som antalet organiserade aktiviteter inom Nordiska motståndsrörelsen ökat markant enligt Expos årliga sammanställning.

Kraftig ökning av aktiviteter

År 2015 ägde 24 offentliga aktioner rum, varav tio stycken skedde mellan 2014 och 2015 enligt Expos senaste rapport. För fem år sedan var antalet aktiviteter i Östersund noll.

I Åre kommun började nazistisk aktivitet märkas 2014 men året efter ökade aktiviteterna till sex stycken, vilket enligt Expo kan ses som en larmklocka.

En inflyttad kan påverka

På sin webbsida skriver de att en organisation av den här typen är mycket beroende av några få starka ledare för att de ska kunna existera. Så inflyttningen av en aktiv medlem kan ofta leda till att den lokala organisationen växer.

Antalet aktiviteter som Expos statistik visar är en sammanställning av hur många aktiva organisationer som finns i ett område, antalet aktiviteter, den geografiska spridningen av aktiviteterna samt dess form.

Dessa aktiviteter kan vara utdelning av flygblad, interna eller offentliga föredrag och konserter med vit-makt musik. Kampsportträning i syfte att förbereda sig inför olika, ibland våldsrelaterade, inslag i deras politiska kamp går också in i Expos statistik.

Delade ut flygblad i Östersund

I lördags höll Nordiska motståndsrörelsen en, som de själva kallar det, offentlig flygbladsutdelning i centrala Östersund. På sin hemsida skriver de att intresset för deras organisation har ökat i Östersund och att de fick ”god respons” från Östersundarna. I anknytning till flygbladsutdelningen hölls även ett rekryteringsmöte.

Mest har Nordiska motståndsrörelsen märkts i länet med Svenskarnas parti som den andra aktören. Båda dessa grupper är enligt stiftelsen Expo att betrakta som drivna av antingen nazistiska eller nationalsocialistiska värderingar.

I Strömsunds kommun har rörelserna de senaste åren haft tre aktiviteter medan Bräcke och Berg har haft en eller två aktiviteter.

Svenskarnas parti la ner sin verksamhet under våren 2015.

Fakta

Fakta / Nynazism

Nynazism, eller neonazism, är beteckningar på de nazistiska rörelser och ideologi som vuxit fram sedan 1960-talet.

Nynazismen kännetecknas av positiv inställning till den historiska nazismen i Nazityskland. Den vill förneka eller förringa omfattningen av Förintelsen.

Nationalism, rasism, främlingsfientlighet präglar ideologin. Nynazistiska grupper finns i de flesta västeuropeiska länderna, och står för våld och kriminalitet.

Nynazismen fick under 1990-talet två huvudinriktningar. Dels det som benämns vit makt-rörelsen. Fokuserade mycket på musik och rockkonserter, så kallad vit makt-musik.

Dels en militant gren som var mer inriktad på kriminalitet. Dess mål var att skola en elit av politiska soldater, i kamp för ”den vita rasens överlevnad”. Inspiration hämtades främst från rasistiska grupper i USA. I Sverige utvecklades VAM på 90-talet, Vitt ariskt motstånd.

I Sverige försvagades senare Vit makt-rörelsen, medan den mer militanta nynazistiska rörelsen har gått framåt.

Flera mord utfördes under 1990-talet i Sverige av nynazister:

1995 blev en ung pojke mördad i Kode, en flyktingpojke mördades i Klippan, en homosexuell ishockeyspelare mördades i Västerås.

1999 mördades en fackföreningsrepresentant, Björn Söderberg. Samma år mördades två poliser i samband med ett bankrån i Malexander.

Nynazister kopplades också ihop med ett  bombdåd mot två journalister i Nacka.

Internet och sociala medier har från mitten av 1990-talet och framåt blivit allt mer viktiga arenor för nynazister.

Källa: Nationalencyklopedin, Wikipedia

Fakta/ Nordiska motståndsrörelsen

Nordiska motståndsrörelsen är en nazistisk organisation.

De skriver på sin hemsida att samtliga nordiska länder just nu har ett ”folkfientligt” styre, alltså ett styre som aktivt motarbetar sitt lands befolkning. Deras politiska riktning ämnar till stor del om att skilja på olika folk.

På deras hemsida kan man läsa att man för att bli aktiv medlem måste vara ”från den europeiska rassfären” alternativt vara ”etniskt vit”. De ser ”alla människors lika värde” och ”mångkultur” som ”folkfientliga idéströmningar”

Enligt partiprogrammet vill de:

”omedelbart stoppa massinvandringen”  och så fort som möjligt sända hem alla med utom-nordeuropeisk börd till sina hemländer.

skapa en självförsörjande stat av de nordiska länderna och därmed gå ur EU och andra folkfientliga sammanslutningar.

att kvinnan ska sköta hemmet och familjen framför att satsa på sitt yrke.

kriminalisera homolobbyn och förbjuda homosexuella att vara öppna med sin sexualitet.

beväpna befolkningen genom att återinföra värnplikten och låta alla som genomför den behålla sina vapen livet ut.

avskaffa lagen om hets mot folkgrupp.

att skolan ska bedrivas på nationalsocialistisk (nazistisk) grund.

med alla tillgängliga medel” ”återta makten” från sittande regeringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.