Samebyn Jovnevaerte får nu rätt i Mark- och miljödomstolen mot Östersunds kommun. Foto: Arkiv

Nej till serverhallar i Midskog

Uppdaterad
Publicerad

Samebyn Jovnevaerte överklagade Östersunds kommuns detaljplan för det planerade industriområdet i Midskog utanför Lillsjöhögen. Nu får samebyn rätt i Mark- och miljödomstolen vilket betyder att detaljplanen rivs upp.

Östersunds kommun vill bereda området vid Midskog för att det ska bli attraktivt för utländska datorjättar att anlägga serverhallar just där. Men samebyn vill inte veta av det eftersom markerna under perioder ska vara viktiga för renbetet.

Överklagade beslutet

Efter att kommunfullmäktige röstade igenom sin detaljplan så bestämde sig samebyn för att överklaga beslutet till Mark- och miljödomstolen.

I sin överklagan presenterade de en rad invändningar, till exempel att Jovnevaerie sameby har haft flera möten med kommunens representanter och då redogjort för vilka inskränkningar den nya planen skulle innebära.

Detaljplanen rivs upp

Nu har Mark- och miljödomstolen bestämt att kommunens detaljplan rivs upp. I sin dom skriver dem bland annat att den miljökonsekvensbeskrivning som kommunen upprättat är bristfällig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.