I de gråmarkerade områden ville SCA bygga vindkraftsparker. I de brunstreckade områdena är det riksintresse för rennäringen. Det lilla gulfärgade området är riksintresse för vindbruk. Foto: Mark-och miljödomstolen

Nej till vindpark i Bräcke och Ragunda – rennäringens intressen går före

Publicerad

Mark-och miljödomstolen avslår en överklagan från SCA om att få bygga en vindkraftspark i Ragunda och Bräcke kommuner. Riksintresset för rennäringen går före.

SCA ansökte om att få bygga 2014 om tillstånd att få bygga maximalt 130 vindsnurror i Bräcke och Ragunda kommuner. Men 2018 avslog miljöprövningsdelegationen ansökan, med hänvisning till rennäringen. Miljöprövningsdelegationen skrev i sitt beslut att:

...”verksamheten riskerar att påtagligt försvåra rennäringens bedrivande inom riksintresseområden för rennäring samt markområden som har betydelse för rennäringen.”

SCA överklagade beslutet till  Mark-och miljödomstolen och minskade ner på antalet verk  och områden, men Mark-och miljödomstolen avslår överklagandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer