Foto: SVT

Nordiska Ungdomsspelen startar

Uppdaterad
Publicerad

Upp emot 900 ungdomar i åldrarna 9 till 16 år ska tävla i 6 olika grenar.

För andra året i rad anordnas i helgen Nordiska Ungdomsspelen i Östersund. Upp emot 900 ungdomar i åldrarna 9 till 16 år ska tävla i längdskidåkning, alpint, skicross, skidskytte, skidorientering samt konståkning. I fjol fick skidorienteringen ställas in på grund av snöbrist, men tillgången på snö är inget problem i år.

Deltagarna kommer främst från Sverige, Norge och Finland, men faktiskt finns också Skottland representerat med en deltagare i konståkning.

– Konståkning är nytt får i år och dom överraskar faktiskt med ett stort deltagarantal, vilket är jätteroligt. Det

Kjell Lundberg, projektledare för Nordiska Ungdomsspelen i Östersund. Foto: SVT

säger Kjell Lundberg, projektledare för Nordiska Ungdomsspelen.

Hoppas fortsätta växa

Målet på sikt är att Nordiska Ungdomsspelen ska etablera sig som ett stort årligt återkommande evenemang, ett sorts Storsjöcupen på vintern. Och man ser gärna att spelen växer med fler idrotter representerade. Nytt för i år är alltså konståkning och om allt går enligt planerna så vet man redan att det blir en utökning till nästa år.

– Lite oväntat kanske så är det friidrott. Dom hörde av sig till oss och ville vara med, så dom kommer arrangera tävlingar inne i Åshallen. Vi håller inte strikt på att det måste vara vinteridrotter bara för att att det arrangeras på vintern. Vi vill växa så att fler idrotter kommer med, men i lagom takt, för vi kan inte ta in för många på en gång, säger Kjell Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.