I dag går lefsebranschen helt strålande. I fabriken arbetar cirka 50 personer. Beroende på säsong är 20-25 av dem svenskar.
– Vi kör treskift, så produktionen rullar på dygnet runt, berättar fabrikschefen Arve Gåsbakk.
I konkurs
Men det har varit lite svängningar i Jule genom åren. Här låg en väldigt stor lefsefabrik. Den köptes upp, för att läggas ned och produktionen flyttades till södra Norge.
Då tog den tidigare ägaren och körde igång i de lokaler där bakningen i dag sker. Men det gick inget vidare, utan då gick anläggningen i konkurs.
Men med ännu en ny ägare har det så lyft igen. I Jule finns ytterligare två mindre industrier och det här är ju av största vikt för byar som Valsjöbyn och Rötviken.
Kan bo kvar
Annars hade det inte varit lätt att bo kvar.
– Skillnaden mellan den svenska och norska glesbygdspolitiken är uppenbar. I Norge sänker de arbetsgivaravgifterna som stöd och därför är förutsättningarna helt annorlunda på andra sidan gränsen, säger Anders Andersson från Rötviken.
Han har jobbat med lefsebakning i 20 år.