Här ska gränsen öppnas från och med i morgon tisdag Foto: SVT

Norge öppnar gränsen mot Gäddede

Uppdaterad
Publicerad

I morgon tisdag öppnas en gränsövergång mellan Lierne och Frostviken för passage. Det har det norska Justitiedepartementet beslutat. Öppningen ska underlätta för daglig arbetspendling

På måndagen kom besked från norska regeringen om att gränsen öppnas vid Murumoen mellan Gäddede och Nordli i morgon den 23 mars.

”På grund av de stora avstånden i området är det en lämplig åtgärd att upprätta en gränsövergång i Lierne. Utifrån trafikvolym och plats är det naturliga valet Murumoen,” skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Gränsen kommer att vara öppen mellan 06:00 och 18:00.

Har ställt till det för arbetspendlare

I början av 2021 införde Norge krav på coronatest för den som skulle resa in i Norge. De allra flesta gränsövergångar stängdes också och den som ska passera gränsen hänvisades till passager med teststation.

Det innebar bland annat att de som bor i Frostviken och Hotagen och arbetar i Norge, måste passera Storlien för att ta sig till jobbet. En av de som drabbades var prästen Martin Ottosson, som bor i Gäddede men arbetar i Lierne, och som NRK Tröndelag har berättat om.

Fortfarande stängt för norrmän

Gränsen är dock fortsatt stängd för inresande från Norge, såvida de inte uppfyller en rad olika krav. Det svenska inreseförbudet gäller till den 31 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer