Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De fällda björnarna kan hamna på en tallrik. Hör björnjägare Per Mellström berätta hur köttet smakar i videon ovan. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu drar björnjakten i gång – 200 ska fällas i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

I dag går startskottet för årets licensjakt av björn. Totalt får 501 björnar skjutas, vilket är en kraftig ökning jämfört med fjolåret. I Jämtlands län ska 200 björnar fällas.

Antalet björnar i Sverige har legat kring 3 000 det senaste decenniet. Den miniminivå som satts för att stammen ska ha en ”gynnsam bevarandestatus” motsvarar 1 400 björnar – 900 i de fyra nordligaste länen och 500 i resterande län.

Det är varje länsstyrelse som fattar beslut om hur många björnar som får fällas i licensjakten, och av de 501 djuren ska hela 200 skjutas i Jämtlands län. Beslutet motiveras med att björnstammen i länet fortsätter att växa. Antalet uppskattas till 1 044, men målet är att minska stammen till 650.

Överklagades i Norrbotten

I Norrbotten överklagades länsstyrelsens beslut om licensjakt på 20 björnar av Jaktkritikerna och Rovdjursföreningen, och det såg ett tag ut som om premiären av årets björnjakt skulle stoppas. Men på fredagen meddelade förvaltningsrätten i Luleå att överklagandena avslås och att jakten är lämplig med hänsyn till stammens storlek och sammansättning.

Fällda björnar redovisas

Licensjakten, som pågår från och med 21 augusti och som längst till den 15 oktober, kan följas på Naturvårdsverkets hemsida där antalet fällda björnar redovisas.

Siffrorna uppdateras varje vardag fram till och med den 3 september och därefter tre gånger i veckan.

Fjolårets tilldelning inom parentes.

Norrbotten: 20 (20)

Västerbotten: 85 (25)

Jämtland: 200 (100)

Västernorrland: 75 (35)

Värmland: 3 (3)

Dalarna: 48 (48)

Gävleborg: 70 (60)

Totalt: 501 (291)

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.