Caroline Hildahl är projektledare för den stora solcellspark som byggs i Östersund Foto: Lukas Johansson, SVT

Bygget av solcellsparken i Östersund har startat

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan startade bygget av det som ska bli Sveriges tredje största solcellspark. I månadskiftet november/december förväntar man sig att parken ska vara färdig och i drift.

Bakom ishallen i Östersund håller nu marken på att förberedas för Jämtkrafts nya solcellspark. Parkens område omfattas av cirka åtta fotbollsplaner och ska kunna försörja motsvarande 600 villor eller 1000 lägenheter med hushållsel.

De kommunala bostadsbolagen Jämtkraft (25 procent) och Östersundshem (50 procent) blir huvudägare. Resterande 25 procent ska säljas som andelar och intresset har varit stort säger projektledaren Caroline Hildahl.

– Det är fantastiskt kul att så många vill bidra till mer förnybar energi här i länet, säger hon.

Parkens förväntade livslängd är minst 30 år och efter det kan det bli frågan om upprustning eller byte av teknik.

Hur miljövänligt är det om det solcellerna måste bytas ut om 30 år?

– Det är en fråga som kommer upp ofta. Solcellerna betalar av sig i den energi de skapar. Leverantören återvinner också solcellerna den dag de behöver pensioneras.

Parken beräknas kosta 24 miljoner kronor att bygga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.