Fredagen efter Kristi himmelsfärdsdagen är den mest hektiska dagen på återvinningen. Foto: SVT

Årets mest hektiska dag på återvinningen

Uppdaterad
Publicerad

Klämdag brukar innebära kommunal stiltje. Undantaget är återvinningscentralen. Där upplevde man på fredagen årets mest hektiska dag.

Kön ringlar långt ut på vägen. Det ska personalen på återvinningen försöka undvika, men som de konstaterar: Det finns inte mycket att göra för att undvika det.

– Klämdagen efter Kristi himmelsfärdsdag är det största trycket under hela året. Vi räknar med minst 1 200 inpasseringar, säger renhållningschefen Ola Skarin.

Mer personal kallas in

För att få flyt på flödet har dessutom extra personal varit inkallad. De visar var tveksamma föremål ska slängas men de hjälper också till rent fysiskt med att lasta av bilarna.

– Många blir ju stressade när det blir deras tur och det samtidigt är en lång kö som väntar, förklarar Ola Skarin.

Det är så klart en smaksak hur tiden fördrivs i kön. Olle Öhlund valde till exempel att spela musik.

– Jag har med mig lite gammal elektronik, berättar han.

”En hel del får köras hit”

Lars Lindström visar sig vara en riktig stammis. Han besöker centralen flera gånger i månaden men hade han anat vad som väntade just i dag så skulle han ha tänkt om.

– Jag håller på och bygger om hemma så det blir en hel del som måste köras hit. Jag trodde det skulle vara hyfsat lugnt idag, säger han.

Mikaela Nolervik hivade iväg en dubbelsäng som sett sina bästa dagar.

– Vi ska flytta och då köper vi nya möbler, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.