Om två veckor, den 29 september, kan återigen Storsjöteatern och andra arenor fyllas till sista plats. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Nu slopas publikreglerna – men tvekan bland arrangörer i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 september ska publikbegränsningarna på offentliga tillställningar tas bort. Då kan återigen Storsjöteatern och andra arenor fyllas till sista plats. Arrangörerna i länet får nu ta sig en funderare – ska de avvakta eller köra på för fulla segel?

Scenkonst Östersund har varit lite i valet och kvalet. Efter att ha levt med coronaviruset i ett och ett halvt år har de flesta lärt sig att det oftast inte blir som man vill.

Men den här veckan släpper de efter modigt övervägande biljetterna till höstens föreställningar.

Coronaviruset i Jämtlands län

– Vi har dragit på det för att slippa kalla tillbaka biljetter som redan varit sålda, om pandemin tar ny sats igen, säger Lisa Engman Roos hos Scenkonst Östersund.

Ingen förändring före 29 september

De utgår således ifrån att salongen kommer att få fyllas till sista plats. Något vaccinpass har de än så länge inte funderat på.

En ödets ironi är att Scenkonst Östersund den 28 september arrangerar en föreställning med Marianne Mörck. Den hade kunna fylla flera salonger.

– Flera har bett oss släppa på en dag i förväg, men det funkar så klart inte, säger Lisa Engman Roos.

”Nu kör vi”

Gamla Teatern har kört en del mindre arrangemang under pandemin. När det nya beskedet kom från Anders Tegnell drog de ett djupt andetag. Skulle de våga tro på det här..?

– Jag pratade med min chef och han sa bara ”nu kör vi”. Så då gör vi det, konstaterar hotellchefen Camilla Hassberg.

Kulturjobben återkommer

I kölvattnet av att kultursektorn öppnar upp så blir det också allt mer jobb åt alla de lokala småföretagare som är beroende av arrangemang. Hör några av dem i klippet här nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet