Daniel Bixo, polisen i Jämtland, berättar om hur barns rätt ska tas tillvara bättre. Foto: SVT

Ny lag lyfter fram barn som brottsoffer – Jämtlandspolisen: ”Man får titta med lite andra ögon”

Publicerad

Barn som bevittnar brott i hemmet blir nu själva brottsoffer, även om de inte varit målet för brottet. Det här gäller exempelvis misshandel, olaga hot och sexuelbrott.

– Man kommer att behöva titta i bostäder och på andra ställen med lite andra ögon för att kunna ta tillvara barnets rätt i det här, säger Daniel Bixo vid polisen i Jämtland.

Det nya Barnfridsbrottet, som det heter, träder i kraft från och med 1 juli. Förutom att det här ska påverka påföljden för en dömd så kan barnet nu också får rätt till skadestånd på samma premisser som vilket brottsoffer som helst.

Polisen Daniel Bixo är ansvarig för utredningen av Barnfridsbrottet vid polisen i Jämtland. Han berättar i videoklippet om hur det här påverkar polisens arbete.

Polisen är en av de myndigheter som flitigast gör orosanmälningar till socialtjänsten. Då handlar det om att ett barn far illa i sin vardag.

Barn som ser brott blir brottsoffer

Nu tillförs alltså ytterligare ett moment. Det här kräver då att om någon fälls för det primära brottet, till exempel misshandel, så blir barn som finns i hemmet och som tvingats se på också brottsoffer. Frias den åtalade för det primära brottet faller också punkten om Barnfridsbrott.

Straffet för det nya brottet högst två års fängelse för normalgraden samt upp till fyra år för grovt brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.