Håkan Lindström (C), Eva Sundin (AfR) och Kristdemokraterna bildar minoritetsstyre i Ragunda. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ny politisk ledning i Ragunda

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen meddelade Centerpartiet i Ragunda att ett avtal tecknats mellan dem, Allt för Ragunda och Kristdemokraterna med avsikten att leda kommunen.

I kommunvalet i Ragunda fick inget av blocken majoritet.  Socialdemokraterna blev störst med 35,6 procent av väljarstödet, men gjorde ändå ett rejält ras från förra valet.

Jonas Andersson (S) gick ut strax efter valet och sa att de öppnade för samarbete med Centerpartiet, men fick inget gehör.

Centerpartiet, som fick 30,4 procent av rösterna i Ragunda kommun och gjorde en rejäl ökning från förra valet hade andra tankar på samarbete och i ett pressmeddelande gör de klart att de nu ska leda kommunen tillsammans med Allt för Ragunda som fick 13,6 procent och Kristdemokraterna som fick 3,9 procent.

De skriver bland annat:

”Med denna överenskommelse skriver vi historia i Ragunda och vi känner alla en glädje över det förtroende och den vilja till förändring som Ragundas innevånare visat oss i valet.”

Socialdemokraterna blir oppositionsparti för första gången.

– Man måste naturligtvis ha en stor respekt för hur väljarna har valt att lägga sina röster, men det som oroar mig är att det bildas ett minoritetsstyre i kommunen istället. Det kommer bli väldigt känsligt för svängningar, säger kommunalråd Jonas Andersson (S).

Sverigedemokraterna skulle ha blivit vågmästare med tre mandat, men eftersom det bara finns två  förtroendevalda så kommer partiet ha en tom stol och en röst mindre i kommunfullmäktige. Därmed förlorar partiet makten att få majoritet med de rödgröna blocket i sakfrågor det röstas om i fullmäktige eftersom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna totalt kan ställa tolv mandat mot minoritetsstyrets tolv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jämtland

Mer i ämnet