Hur går man tillväga för att veta om Ecoli kommer från människa eller djur? Starta klippet för att höra vad miljöchefen Jasna Lindberg säger. Foto: SVT

Provtagningen som ska ge svar om Ecolin i Enan

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det redas ut var Ecolin i fjällälven kommer i från. Just nu pågår en utökad provtagning pågår mellan Enkroken och Sylarna.

Under flera år har det uppmätts höga halter Ecoli i Enan. Fjällälven rinner i en nästan orörd terräng nära norska gränsen från Sylmassivet och vidare väster om Blåhammarfjället ned till Enkroken.

Ecoli är en indikation på att det finns färsk avföring i vattnet. Men källan till de höga halterna har varit okänd, men det ska det bli ändring på nu.

Fick 60 000

Efter Svt:s granskning förra hösten har Åre kommun sökt och fått 60 000 kronor från länsstyrelsen för att genomföra provtagningen och nu tas vattenprover efter älvens sträckning uppströms Enkroken ända upp till Sylmassivet.

Tidigare har det inte tagits några prover längre upp än vid Enkroken.

Hör Jasna Lindberg, miljöchef i Åre kommun i klippet här ovanför om vad hon hoppas på att få reda på av de nya proverna och hur man går tillväga för att reda ut om eventuell Ecoli kommer från människa eller djur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar fjällvattnet

Mer i ämnet