Svenska jägare har företräde till fjälljakten enligt nya regler. Det kan strida mot EU-rätten, menar Kommerskollegium. Foto: SVT

Ny strid om fjälljakten – norsk jägare anmäler svenska regler

Uppdaterad
Publicerad

En norsk jägare har anmält de nya reglerna kring fjälljakt till Kommerskollegium. Myndigheten anser att Sverige bryter mot EU-rätten.

De senaste åren har Olav Mølster på Florø i Vestlandet jagat ripa norr om Östersund. Småviltjakten i de svenska fjällen har varit eftertraktat bland norska jägare då jakten startar en vecka tidigare i Sverige.

Men i år fick Olav och många andra utländska jägare ställa in resan.

Sameradion och SVT Sápmi

I april beslutade nämligen regeringen att ändra rennäringsförordningens § 3 så att jakten i första hand ska upplåtas för svenska medborgare.

Utländska jägare tillåts jaga småvilt i de svenska fjällen först från 15 september.

– Jag var uppriktigt besviken över regeringens beslut i april, säger Olav Mølster till Sameradion & SVT Sápmi.

Vände sig till Solvit

Mölster anser att Sveriges beslut strider mot EU-rätten och är diskriminerande mot honom som norsk medborgare enligt § 4 i frihandelsavtalet EES.

Mølster vände sig då till Solvit – en nättjänst som tillhandahålls av regeringarna i alla EU-länderna samt Island, Norge och Liechtenstein. Solvit kan hjälpa till om en medborgare i något av dessa länder upplever att ens rättigheter kränks av ett EU-land.

LÄS MER: Svårare för utländska jägare att jaga ripa

I Sverige är myndigheten Kommerskollegium ansvarig för frågor som rör utrikeshandel, EU:s inre marknad och EU:s handelspolitik.

Det är även Kommerskollegium som handlägger ärenden som anmäls till Solvit – och myndigheten har därför också fått anmälan om småviltjakten på sitt bord.

Vill ha svar

Myndigheten har därför skrivit till de nordligaste länsstyrelserna där de vill ha svar hur de bedömer att rättstillämpningen står sig i förhållande till EU-rätten.

Nu väntar Solvit på ett svar från länsstyrelserna – längre än så sträcker sig inte nätverkets inflytande.

Däremot har Kommerskollegium i ett skarpt formulerat yttrande till näringsdepartementet i maj påpekat att den svenska lagstiftningen strider mot EU-rätten och dess principer om fri rörlighet på den inre marknaden.

Kommerskollegium anser att reglerna dels innebär ett handelshinder för företag som säljer tjänster kopplade till jakten, dels hindrar jägare från att köpa dessa tjänster.

– Det går att motivera handelshindrande regler. Men enligt de utvärderingar som gjorts så finns det inga negativa effekter av utländska jägare. Sveriges motivering för handelshinder är bristfällig och vi ser därför att det strider mot EU-rätten, säger Ulrika Båth Bertram, utredare hos Kommerskollegium.

Bucht backar inte

De tre nordligaste länsstyrelserna har tillsammans med Jordbruksverket utformat föreskrifterna för småviltjakten.

Länsstyrelserna ska i veckan träffas för att gemensamt svara Kommerskollegium när det gäller Olav Mölsters anmälan.

Men landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är övertygad om att regeringen kommer att stå fast vid sitt beslut.

– Absolut. Det finns liknande system i både Danmark och Finland. Jag känner mig trygg i vårt beslut, säger Bucht.

Fakta Solvit

SOLVIT är en informell problemlösningsmekanism som initierats av EU-kommissionen. Syftet är att snabbt och pragmatiskt komma tillrätta med hinder för den fria rörligheten på den inre marknaden.

SOLVIT finns representerat med ett kontor i varje EU-land och (även) i EES-länderna Norge, Liechtenstein och Island. I Sverige finns SOLVIT hos Kommerskollegium, som har i uppdrag att verka för en väl fungerande inre marknad.

Till SOLVIT kan företag och privatpersoner anmäla hinder som de upplever att myndigheter orsakar genom att inte tillämpa EU-rätten korrekt. Hindret kan också bestå i att den nationella lagstiftningen inte stämmer överens med EU-rätten.

Källa: Kommerskollegium

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet